AMF Life Mateusz Wróbel adres: 33-150 Wola Rzędzińska, Wola Rzędzińska 410d
kontakt@sciolkitorfowe.pl

TORF POD BORÓWKĘ

Torfy Europejskie

Krzewy borówki i jagody charakteryzują się specyficznymi wymaganiami siedliskowymi i glebowymi, odmiennymi od pozostałych roślin sadowniczych. Najlepsze pod uprawę borówki i jagody jest torf kwaśny (pH 3,5–4,5) zawierającą dużą ilość substancji organicznej. Ważne jest, aby podłoża miały stabilny poziom wilgotności, ponieważ korzenie są wrażliwe zarówno na nadmiar, jak i niedobór wody.

Torf jest bardzo sprzyjającym podłożem, ponieważ jego właściwości są bardzo zbliżone do tych występujących w naturalnych siedliskach borówki i jagody.

Najlepszym torfem kwaśnym zarówno pod uprawę borówki jak i jagody jest wysoki torf lekki o PH 3,5 – 4,5

Odpowiednie PH ma wpływ na system korzeniowy , odpowiednia struktura (frakcja, porowatość ) wpływa na odpowiednie utrzymanie poziomu wilgotności gleby podczas uprawy.

Efekty ukorzeniania w dużym stopniu zależne są od zastosowanego w trakcie procesu podłoża.

Dobrze uformowany system korzeniowy świadczy o dobrym przyjęciu się sadzonek i o sprzyjających warunkach panujących w danym podłożu. Największym systemem korzeniowym, określonym ilością oraz długością korzeni, charakteryzują się sadzonki ukorzeniane w podłożu przygotowanym z torfu kwaśnego.

Próba oszczędzania na tym materiale choć jest kusząca może zniweczyć całą inwestycję w uprawę i wieloletnią pracę ( niższe zbiory owoców, słabszy system korzeniowy, kłopoty w codziennym utrzymaniu plantacji ze względu na nieodpowiednią absorpcje wody )

Oferujemy Państwu najlepsze torfy Europejskie pod uprawę borówki i jagody o odpowiedniej frakcji , porowatości, zawartości substancji organicznej, absorpcji wody i PH.

Poniżej przedstawiamy pełną specyfikację rekomendowanego przez Nas torfu pod

uprawę borówki:

 

Rodzaj torfu wysoki
Kategoria А lekki torf
stopień rozłożenia torfu (tzw. stopień mineralizacji) H2-H3
Kwasowość, pH (H2O 1: 1) 3,5‒4,5
Substancja organiczna, % >97
Popiół, % 1–5
Gęstość nasypowa, g / l 150–190
Przewodność elektryczna, mS / cm 0,05 — 0,15
Łączna objętość porcji, % 94–96
Wilgotność, % 45–55
Absorpcja wody, razy >9,0
Całkowicie sucha masa, g / l 75-95

 

Zadzwoń a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

tel: 607 914 007

tel: 784 092 529