Krzewy borówki i jagody charakteryzują się specyficznymi wymaganiami siedliskowymi i glebowymi, odmiennymi od pozostałych roślin sadowniczych. Najlepsze pod uprawę borówki i jagody jest torf kwaśny (pH 3,5–4,5) zawierającą dużą ilość substancji organicznej. Ważne jest, aby podłoża miały stabilny poziom wilgotności, ponieważ korzenie są wrażliwe zarówno na nadmiar, jak i niedobór wody.
Torf jest bardzo sprzyjającym podłożem, ponieważ jego właściwości są bardzo zbliżone do tych występujących w naturalnych siedliskach borówki i jagody.
Najlepszym torfem kwaśnym zarówno pod uprawę borówki jak i jagody jest wysoki torf lekki o PH 3,5 – 4,5
Odpowiednie PH ma wpływ na system korzeniowy , odpowiednia struktura (frakcja, porowatość ) wpływa na odpowiednie utrzymanie poziomu wilgotności gleby podczas uprawy.
Efekty ukorzeniania w dużym stopniu zależne są od zastosowanego w trakcie procesu podłoża.
Dobrze uformowany system korzeniowy świadczy o dobrym przyjęciu się sadzonek i o sprzyjających warunkach panujących w danym podłożu. Największym systemem korzeniowym, określonym ilością oraz długością korzeni, charakteryzują się sadzonki ukorzeniane w podłożu przygotowanym z torfu kwaśnego.
Próba oszczędzania na tym materiale choć jest kusząca może zniweczyć całą inwestycję w uprawę i wieloletnią pracę ( niższe zbiory owoców, słabszy system korzeniowy, kłopoty w codziennym utrzymaniu plantacji ze względu na nieodpowiednią absorpcje wody )
Oferujemy Państwu najlepsze torfy Europejskie pod uprawę borówki i jagody o odpowiedniej frakcji , porowatości, zawartości substancji organicznej, absorpcji wody i PH.
Poniżej przedstawiamy pełną specyfikację rekomendowanego przez Nas torfu pod uprawę borówki:
Rodzaj torfu | wysoki |
Kategoria | А lekki torf |
stopień rozłożenia torfu (tzw. stopień mineralizacji) | H2-H3 |
Kwasowość, pH (H2O 1: 1) | 3,5‒4,5 |
Substancja organiczna, % | >97 |
Popiół, % | 1–5 |
Gęstość nasypowa, g / l | 150–190 |
Przewodność elektryczna, mS / cm | 0,05 — 0,15 |
Łączna objętość porcji, % | 94–96 |
Wilgotność, % | 45–55 |
Absorpcja wody, razy | >9,0 |
Całkowicie sucha masa, g / l | 75-95 |